Jednoduchá a správná příprava Matcha Tea

Téměř 800 let byl Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou. Teprve v 21. století zažívá svou revoluci. Dodnes se jedná o nejsofistikovanejší pítí čaje, jehož příprava má svůj vlastní čajový obřad. Naší úlohou je však představit Vám zejména pozitivní účinky pití čajů Matcha na Vaše zdraví a jeho jednoduchou formu přípravy.

 

Moderní, rychlý a jednoduchý způsob přípravy matcha.

Jak si vybrat správnu třídu Matcha Tea?

 

Ideálním pomocníkem pro přípravu čaje Matcha je šejkr nebo uzavíratelná láhev (nesnažte se míchat matcha lžičkou - nefunguje to). Vložte 2 g (1 sáček) Matcha Tea Premium do nádoby, přidejte 300 ml až 400 ml studené nebo teplé vody a pořádně protřepejte. Při přípravě za tepla by teplota neměla překročit 70 °C. Naše šejkry tuto teplotu v pohodě zvládnou. Zde doporučujeme dát do šejkru vody míň (cca 150ml), čaj s vodou pořádně protřepat a následně dolít do sklenice se zbytkem vody. 

 

Tradiční způsob přípravy matcha.

 

Usuča - řidší, "slabší" čaj

Pomocí bambusové lžičky chasaku nasypte část čaje do čajové misky chawan. Plné chasaku = přibližně 1 g matcha. Na přípravu usuči použijte 2 g matcha a zalijte ji vodou teplou maximálně 70 °C. Čaj a vodu intenzivně šlehejte bambusovou metličkou - chasen. Doporučujeme provádět rukou pohyby ve tvaru písmene "M".

 

Koiča - silný, hustý čaj

Pro silnější čaj zvaný koiča použijte 3-4 lžičky chasaku nebo 2 lžičky čaje (cca 4g) na 40 ml vody o maximální teplotě 70 °C. Koiča má hustší konzistenci a míchá se v čajové misce chawan bambusovou metličkou chasen jemnými krouživými pohyby.

 

Kolik matcha můžu vypít a jiná doporučení.

  • max. denní doporučená dávka je 8g (cca 5 sáčků). Ze zkušeností však víme, že 1 - 2 sáčky za den jsou úplně optimální.
  • u těhotných a kojících maminek doporučujeme max. 2g (1 sáček) za den.
  • matcha nedoporučujeme pít nalačno resp. na prázdný žaludek. Podporuje trávení, takže při lačném žaludku se může dostavit nevolnost nebo točení hlavy, a to zejména kvůli vyššímu obsahu čajového kofeinu.
  • poslední šálek doporučujeme vypít 5 hodin před spaním, abyste neměli problém s usínáním. Toto je však velmi individuální. Někteří z našich zákazníků s usnutím problém nemají vůbec a známe také takové, kteří mohou matchu konzumovat pouze dopoledne.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz