Proč pít zelený čaj matcha

Co je vlastně matcha?

Na začátek si řeknime, co to matcha je. Matcha je 100 % jemně mletý japonský zelený čaj. Jedná se o nejnáročněší zpracování čajovníku čínského (camellia sinensis), kdy je plantáž 4 týdny před sběrem lístků z 90 % zastíněna. Rostlina si tak nedostatek slunečného světla kompenzuje intenzivní produkcí chlorofylu. Takto nabité čajové lístky jsou pak speciálním způsobem zpracovány a žulovými kameny rozemlety na jemný prášek. Nejde tedy o pouhý výluh jako u ostatních čajů, protože tímto způsobem konzumujeme celou rostlinku a s ní i všechny antioxidanty, vitamíny, vlákninu a ojedinělou aminokyselinu L-theanin.

 

Detox a antioxidanty

Matcha obsahuje velký podíl polyfenolů, antioxidantů a pomáhá zbavovat tělo těžkých kovů a chemických toxinů. Další nespornou výhodou je, že zelený čaj matcha je mírně močopudný, takže vám zároveň pomůže tyto látky z těla vyloučit. Velmi jednoduše a účinně tak můžete pomoci chránit své tělo před účinky volných radikálů a posílit svůj imunitní systém.

 

Energie

Matcha obsahuje teofylin (čajový kofein), který se na rozdíl od kofeinu v kávě uvolňuje postupně v průběhu 3-6 hodin. Aminokyselina L-theanin podporuje tvorbu dopaminu a serotoninu. Kombinace aminokyselin a kofeinu zajišťuje intenzivní soustředění, příliv energie a rychlejší reakce. V japonské minulosti čaj matcha používali samurajové a šinobi (známější jako "nindžové") pro tyto vlastnosti. Tuto vlastnost určitě oceníte při práci, studiu nebo řízení auta.

 

Soustředění a koncentrace

Matcha pomáhá zklidnit mysl, zvyšuje koncentraci, zlepšuje paměť a náladu. To vše díky tomu, že je bohatý na jedinečnou aminokyselinu L-theanin. Tato aminokyselina uvádí mozek do stavu relaxace, ale bez ospalosti. Matcha obsahuje značné množství kofeinu, ale díky L-theaninu nezpůsobuje obvyklou nervozitu. Kromě toho má nasládlou chuť, která vyvažuje hořkost katechinů. Díky tomu je chuť čaje matcha vyvážená a lahodně osvěžující.

 

Hubnutí a spalování tuků

Mezi uznávané účinky matchy patří její vliv na lidský metabolismus, který se zrychluje až o 40 %. To pomáhá účinněji spalovat tukové zásoby, ale také zvyšuje výkonnost svalového systému. Matcha Tea je jediný čaj, který obsahuje zhruba 30 % vlákniny, a tím napomáhá trávení. Konzumace matcha před sportovním výkonem vám jednak dodá energii, jednak díky téměř okamžitému účinku na trávení zabrání návratu jídla při vyšší intenzitě cvičení.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz